miercuri, 15 iunie 2011

Civilizatia

                Tinand cont de faptul ca asta e prima mea postare si neavand prea multa experienta in postari, voi incerca sa aduc la cunostiinta in felul meu, cateva lucruri care tin de civilizatie si inceputurile ei.      
              Ce stim de fapt noi despre civilizatie? Hm... da, banuiesc ca toata lumea ar spune ca civilizatia se refera la faptul ca oamenii traiesc intr-o comunitate si socializeaza. Sa fie doar atat? Am citit niste lucruri destul de interesante despre civilizatie( va dati seama ca nu voi veni cu termeni"OZN",adica stiintifici, nu cred ca isi au rostul) care ,dupa parerea mea cred ca sunt niste lucruri gen "must know" caci, un om bine informat este tot timpul nu cu un pas, ci poate cu 10 pasi inaintea altora....am sa impartasesc cu voi cateva din cele aflate.
           Un filosof spunea( nu ii voi mentiona numele ca asa vreau eu):  "Dupa masura propriei credinte, cel mai inalt standard al civilizatiei este disponibilitatea de a te sacrifica pentru altii" ( Acu depinde si de credinta... daca esti ateu?).
             Civilizatia (de la cuvantul latinesc care inseamna oras) nu e,nici mai mult ,nici mai putin, decat marturia superbei noastre capacitati de a coopera. Revolutia urbana a inceput cu aproximativ cinci mii de ani in urma, in mai multe locuri de pe cuprinsul intregii lumi,odata cu tehnologia agrara(plugul,irigatiile si ingrasamintele), au eliberat omenirea de tirania istovitoare,de zi cu zi, a procurarii hranei,cand oamenii au inceput sa construiasca orase, sa-si imparta rolurile,sa se specializeze(mai presus au evoluat devenind cetateni.... si-au pus mintea la contributie!).
             Primele imperii ale lumii,precum cel al accadienilor din Mesopotamia si cele din America Centrala,au fost leaganul astronomiei, al matematicii,scrisului si mestesugurilor; in Africa,oamenii au invatat sa combine cositorul cu arama,pentru a confectiona arme si ornamente din bronz.
        Astazi,orasele si toate libertatile care le sunt asociate par a constitui destinul nostru:in 2008,pentru prima data in istorie au existat mai multi oraseni decat locuitori ai zonelor rurale,iar pana in 2030, cinci miliarde dintre noi for locui in regiunile urbane.
               Stiti ce a zis Neil Armstrong cand a pasit pe Luna?( de o fi si asta adevarat, ca la cat se minte in ziua de azi...) A zis cam asa:"Este un pas mic pentru (un) om; un salt urias pentru omenire". Si asa si este!faptul ca civilizatia se afla in dezvoltare... fiecare mic pas conteaza .
             O informatie pe care am gasit-o intr-o carte de stiinte(si alte abtipilduri)se refera la faptul ca "catastrofistii" sustin ca "zarurile au fost deja aruncate" si ca finalul e ca si hotarat... Eu totusi parca nu sunt de parerea asta( fiind un optimist convins) si tind sa cred ca desi cu mult timp in urma a inceput acest proces de civilizare a rasei noastre, noi suntem la inceputul ei.... Niciodata nu putem stii cat suntem de civilizati.... Chiar?! de curiozitate... oare exista vreo limita a civilizatiei?
              Fizicianul Stephen Hawkings sustine ideea ca supravietuirea pe termen lung a speciei umane este incerta atata vreme cat este limitata la o singura planeta,dar odata ce ne vom fi raspandit in spatiu si vom fi fondat colonii independente,viitorul nostru ar trebui sa fie neindoielnic.
               Baaa! Asta are dreptate ba! Pe langa faptul ca am putea coloniza si civiliza alte zone, planete, galaxii, surubelnite si altele, tind sa cred omul va fi capabil sa isi folosesca si mai mult din capacitatea creierului( stiti ca un  geniu isi foloseste abia  20% din el).
             Ehee, am sa termin postarea asta cu un citat care suna cam asa:

" Societatea ,este intr-adevar rezultatul unui contract... devine un parteneriat nu doar intre cei ce sunt in viata, ci si intre cei vii,cei mortii si cei care inca nu s-au nascut".
                                                                 ( Edmund Burke-Reflectii asupra revolutiei din Franta 1790).

Un comentariu: